Kampeerautoreizen.nl» Bosnië-Herzegovina» Reis 1 Landenreis Bosnië-Herzegovina

Bosnië-Herzegovina

Bestellen Terug naar Bosnië-Herzegovina


Bosnië-Herzegovina (officieel: Republika Bosna i Hercegovina) is een republiek op de westelijke Balkan. De totale oppervlakte van Bosnië-Herzegovina bedraagt 51.129 km2 en het land is daarmee iets groter dan Nederland. Bosnië-Herzegovina grenst in het westen en het noorden aan Kroatië (932 km) en in het oosten en zuiden aan Servië en Montenegro (527 km). In het zuidwesten grenst Bosnië-Herzegovina nog net aan de Adriatische Zee (20 km).

Het grootste deel van het land is heuvelachtig en op veel plekken bergachtig. Het grensgebied met Kroatië wordt gevormd door de uit poreuze kalksteen bestaande Dinarische Alpen, die deel uitmaken van het Joegoslavische karstgebied. Dit karstlandschap bestaat uit grillige rotsformaties, die gekenmerkt worden door vele grotten en rivieren. Het noordelijk deel, tussen de hogere delen en de rivier de Sava is grotendeels met bos bedekt. Het oostelijke landschap wordt bepaald door hoogvlaktes (polje) met ondoorlatende bodems en vele meren, tussen steile bergwanden.

De belangrijkste rivieren zijn de Sava (945 km), een zijrivier van de Donau, en de Drina (346 km). Bijna alle belangrijke rivieren van Bosnië-Herzegovina lopen vanuit de bergen af naar de laagvlakte in het noorden, alwaar ze eindigen in de Sava. Alleen de Neretva (218 km) eindigt richting zuiden in de Adriatische Zee. Europa's langste ondergrondse rivier, de Trebisnjica, stroomt ondergronds door Bosnië en komt bij Dubrovnik in Kroatië boven de grond.

In het zuidoosten van Herzegovina bevindt zich het Sutjeska Mationaal Park, het oudste nationale park van Bosnië-Herzegovina. Hier ligt ook de hoogste berg van Bosnië-Herzegovina, de Maglic (2387 m). Ook rond Mostar in het zuiden en rond de hoofdstad Sarajevo bevinden zich toppen van ruim 2000 meter. In het zuidwesten aan de grens met Kroatië liggen de Dinarische Alpen met toppen van gemiddeld 1500 meter. Bosnië-Herzegovina kent ook regelmatig zwakke aardbevingen die nauwelijks schade aanbrengen. Een uitzondering hierop gebeurde in 1969. Toen verwoestte een aardbeving de meeste gebouwen in de noordelijke stad Banja Luka.


Begin- en eindpunt rondreis = Bihac Afstand Utrecht-Bihac = 1400 km.
Afstand rondreis: 1675 km.

















Design by: Alcapalis Webdesign