Kampeerautoreizen.nl » Frankrijk » Lanquedoc-Andorra-Cevennes
Frankrijk
Reis 5 - Lanquedoc-Andorra-Cevennes
Bestellen    Terug naar Frankrijk

Lanquedoc

Kilometerslange zandstranden met als achterland de uitlopers van het Centraal Massief en de Pyreneeën. Dat is Languedoc-Roussillon, een streek met karakter waar de zon bijna permanent schijnt.

Languedoc-Roussillon Septimanie is een contrastrijke streek met een grote variatie aan sites. De Camargue, het land van zout en veeteelt, strekt zich uit tot de zonnige stranden van de Middellandse Zee. Men kan, aan de voet van de Pyreneeën, talloze katharenkastelen zien en naast de Mont Canigou ligt het Catalaanse Perpignan. Via Agde komen we in Sète, waar we moeten proeven van de visserskeuken in de "estaminets" van de Quai de la Marine. De hellingen van Minervois, ver van de stad, oefenen een grote aantrekkingskracht uit op wandelaars. Naar de Cevennen toe is er één en al natuur, tot aan de Gorges du Tarn, een streek waar sport beoefend kan worden in bruisende waterstromen.

De versterkte stad Carcassonne en de 49 m hoge Pont du Gard hebben een onmiddellijk betoverende werking.

Ruimten met een behouden gebleven natuur, die echt aantrekkelijk zijn door de onbevangen hartelijkheid van de mensen die er wonen.

Andorra (468 km2, 67.000 inwoners)

Andorra ligt in het hartje van de Pyreneeën, tussen Frankrijk en Spanje. Door het land, waarvan de vorm doet denken aan een driehoek met omgekeerde basis, stromen drie rivieren die elk door de drie hoofdvalleien lopen en een Y-vorm tekenen. Die drie rivieren heten "Valira" maar worden van elkaar onderscheiden door de namen "Valira del Nord", "Valira d'Orient" en "Gran Valira". Het gebied is bijzonder bergachtig. Er liggen 65 toppen op meer dan 2.000 meter hoogte. De hoogste top is de "Pic de Coma Pedrosa" (2.942 m). Het laagste punt is gelegen aan de grens tussen Spanje en Andorra (840 m).

Andorra is een echt paradijs voor skifanaten en trekkers. De natuur is er oogverblindend. Andorra is een land van sneeuw. Het Prinsdom bezit immers het hoogste en grootste gebied waarop in de Pyreneeën geskied kan worden. De zes wintersportplaatsen delen 286 km pistes, 105 mechanische skiliften, een team van 580 skileraren en 1.083 sneeuwkanonnen die ervoor zorgen dat er heel het seizoen door kan worden geskied. Pal, Arinsal, Pas de la Casa-Grau Roig, Ordino-Arcalis, Soldeu-El Tarter en La Rabassa beschikken over de meest geavanceerde technologieën en bieden de beste diensten aan: kabelbanen, stoeltjesliften, gediplomeerde skileraren, sneeuwtuinen en crèches voor de allerkleinsten. De restaurants aan de voet van de skipistes mogen zeker niet vergeten worden.

Andorra la Vella is de hoofdstad van de dwergstaat Andorra, gelegen in de Pyreneeën. Het is een kleine stad, maar wel de grootste van het land, met een inwoneraantal van ongeveer 21.000. De stad staat bekend om de belastingvrije winkels. Hierdoor komen veel Fransen, Spanjaarden, maar ook toeristen van andere Europese landen naar deze plek, om bijvoorbeeld goedkoop tabak en alcohol te kunnen kopen. Omdat de stad in een komvormige vallei is gelegen, kent deze door het grote aantal auto's een aanzienlijke luchtvervuiling.

Geschiedenis
Hoewel de eerste sporen van menselijk leven in Andorra teruggaan tot het einde van de eerste ijstijd, wil de legende dat Karel de Grote Andorra stichtte in 805, uit dank voor de hulp die de plaatselijke bewoners hadden geboden in de strijd tegen de Saracenen. Hoe het ook zij, het is in de inwijdingsakte van Urgell, in 839, dat de parochies van Andorra voor de eerste maal worden vermeld als leengoederen van de Graaf van Urgell. Vanaf de 11de eeuw breidt de macht van de bisschoppen van Urgell zich verder uit over Andorra tot het grondgebied in 1133 wordt omgevormd tot een kerkelijke heerlijkheid.

In de 13de eeuw raakt de geestelijke overheid van Urgell meermaals slaags met de Graven van Foix in een strijd om de soevereiniteit van Andorra. Aan dit conflict komt een einde in 1278, wanneer beide partijen hun handtekening plaatsen onder een "Pareage" (aangevuld door een tweede akte in 1288) die het gedeelde oppergezag van de Graaf van Foix en de Bisschop van Urgell over Andorra vastlegt. Hiermee is het Prinsdom Andorra een feit en is zijn institutioneel evenwicht verzekerd.

Tot in 1993 hadden de Bisschop van Urgell en de President van de Franse Republiek, Co-vorsten genoemd, gezamenlijk en onverdeeld het oppergezag over Andorra. Maar op 14 maart 1993 keurt het Prinsdom de eerste Grondwet uit zijn geschiedenis goed en verwerft het zo het statuut van onafhankelijke staat, waardoor het zich onttrekt aan het voogdijschap van de Co-vorsten.





Begin- en eindpunt rondreis = Langogne.  Afstand Utrecht-Lagogne = 1050 km.  Afstand rondreis = 1400 km.

 



















Design by: Alcapalis Webdesign