Kampeerautoreizen.nl » Spanje» Catalonië, De Levant en de Costa’s
Spanje
Reis 1 - Catalonië, De Levant en de Costa’s
Bestellen    Terug naar SpanjeCatalonië

Catalonië is een autonome regio van Spanje met circa 6,5 miljoen inwoners in het noordoosten van Spanje. De hoofdstad van Catalonië is Barcelona, begrensd door Frankrijk, Andorra, de landstreken Aragón en Valencia en de Middellandse Zee. Catalonië is verdeeld in de provincies Gerona, Lérida, Barcelona en Tarragona. Het is bergachtig in het noorden en in het midden. De rivier de Ter vormt een brede kustvlakte ten zuiden van de Baai van Rosas. Barcelona en de omliggende kuststeden liggen in de delta van de Llobregat, terwijl bij Tortosa de Ebro door het bergland breekt en een grote delta vormt.

Naast het Castiliaans heeft een belangrijk deel van de bevolking een eigen taal, het Catalaans, en literatuur. Catalonië is de welvarendste regio van Spanje. De Catalanen kregen voor het eerst zelfbestuur tijdens de Tweede Spaanse Republiek in de jaren '30. Ten tijde van Franco werd de autonomie van dit gebied, zelfs van de taal, sterk onderdrukt. Pas na diens dood in 1975 kwam er ademruimte onder koning Juan-Carlos I. Catalonië is een heel afwisselende regio. Behalve bergen zijn er uitgestrekte velden en rivierdelta's te vinden.

De  Levant

In het hart van Spanje ligt een reusachtig wijngebied. Het is La Mancha, de streek waar Don Quichotte vandaar kwam en waar hij met de windmolens vocht. La Mancha produceerde tot voor kort vooral witte wijnen van airén-druiven, bestemd voor distillatie tot brandy. In toenemende mate komen daar normale tafelwijnen bij, wit zowel als rood. Druivensoort voor die rode is de cencibel, alias tempranillo. Het zuidelijke deel, Valdepeñas, heeft een eigen DO en is zelfs in hoge mate gespecialiseerd in rood.

Costa Brava


De Costa Brava wordt gekenmerkt door pittoreske dorpen, heftige rotsen, mooie strenden, een waanzinnige onderwaterwereld en een heerlijk klimaat. De Costa Brava is de meest noordelijke kust van het Catalonische deel van Spanje (gelegen in het oosten van Spanje). De gehele kuststrook is erg bergachtig door verschillende bergmassieven die tot in de zee lopen.

De Costa Brava loop van Llanca in het noorden tot de plaats Barcelona in zuidelijke richting. Belangrijkst plaatsen aan de Costa Brava zijn: Llanca, Cadaques, Begur, Aiguablava, Platja d’aro, Sant Felliu de Guixois, Tossa de Mar, Lloret de Mar, Calella, Arensys de Mar, en Barcelona. De Costa Brava grenst in het zuiden aan de Costa Dorada en in het noorden aan de Frans – Spaanse grens.
 
De Costa Brava werkt als een magneet op toeristen en dat willen ze graag zo houden. De plaatsen aan de kust doen er dan ook alles aan om het de bezoekers zoveel mogelijk naar de zin te maken. De Costa Brava kan daarom trots zijn op de kwaliteit van de stranden en het water van de kustlijn, die dankzij intensieve controle en zuivering meerdere malen erkend is door de Europese Stichting van Milieueducatie, hetgeen blijkt uit de vele toegekende blauwe vlaggen die aan de kust wapperen. Op vrijwel elk strand zijn watersportmogelijkheden, voor de echte strandliefhebber is de Costa Brava een echt paradijs.
 
Costa Blanca

De Costa Blanca beschikt over een ongeveer 160 kilometer lange kuststrook waar op allerlei manieren van de zee en het landschap genoten kan worden. De Costa Blanca begint in het noorden bij de plaats Calpe en loopt in zuidelijke richting helemaal door tot de plaats La Manga del Mar Menor. De Costa Blanca biedt uitgestrekte zandstranden voor de liefhebbers van de zon en de zee. Ook zijn hier ongelooflijk mooie rotsstrandjes te vinden waar men kan snorkelen en duiken, met dennenbomen begroeide duinen, stranden met rondgeslepen kiezels en talrijke plekjes die alleen bereikbaar zijn met kleine bootjes, waar men dagenlang onvergetelijk kan genieten.

Hoewel de Costa Blanca een prachtige kust heeft zijn ook in het binnenland schitterende landschappen te bewonderen. Deze zijn nauw verbonden met een levensstijl geworteld in het plattelandsleven, de industriële ontwikkeling en feestelijke tradities. De belangrijkste plaatsen aan de Costa Blanca zijn: Calpe, Altea, Benidorm, La vila Joiosa, Alicante, Guardamar, Torrevieja, Santiago, de la Ribera, en la Manga del Mar menor. In het noorden grenst de Costa Blanca aan de Costa de Valencia en in het zuiden aan de Costa Colida. 


Begin- en eindpunt rondreis = Puigcerda.  Afstand Utrecht-Puigcerda = 1420 km.  Afstand rondreis = 2200 km.

Design by: Alcapalis Webdesign