Kampeerautoreizen.nl » Spanje» Aragon-Navarra en La Rioja
Spanje
Reis 2 - Aragon-Navarra en La Rioja
Bestellen    Terug naar Spanje


Aragón


De regio Aragón strekt zich uit tot halverwege Spanje. Eén van de langste rivieren van Spanje, de Ebro, deelt de regio in tweeën. Het landschap varieert sterk, van de besneeuwde toppen in het Nationale Park Ordesa in de Pyreneeën tot de droge vlakten van het binnenland. In deze weinig bezongen en bezochte regio vindt u prachtige mudéjar-architectuur en onbedorven middeleeuwse steden.

Aragón reikt van de Pyreneeën ten noorden van Huesca over de droge streek rond Zaragoza tot de beboste heuvels in de provincie Teruel. In de steden Teruel en Zaragoza staan enkele van de indrukwekkendste mudéjar-monumenten van Spanje. De regio is rijk aan pittoreske, goed bewaard gebleven stadjes. Het Nationale Park Ordesa kent ontzagwekkende berglandschappen, die alleen in de lente, wanneer de sneeuw smelt, kunnen worden bezocht. Maar zelfs dan zijn de gebieden vaak alleen te voet toegankelijk. Het landschap van Los valles, een geliefde vakantiebestemming, is minder spectaculair. Andere aantrekkelijke plaatsen zijn het Castillo de Loarre, het Monasterio de San Juan de la Peña en de watervallen bij het Monasterio de Piedra.

Snelwegen verbinden Zaragoza met Baskenland, Navarra, Madrid en Barcelona. Doorgaande wegen verbinden de belangrijkste steden in de regio met elkaar, en er loopt een route van Teruel naar Valencia. Veel secundaire wegen zijn verbeterd, waardoor u vlot door de vlakke gebieden kunt rijden. In bergachtige gebieden moet u verdacht zijn op vertraging door loslopend vee, ijsvorming in de winter en overstromingen door smeltwater in de lente. De voornaamste spoorlijnen lopen van Zaragoza naar Madrid, Barcelona en Valencia. Bussen rijden niet regelmatig, behalve in de dichtbevolkte gebieden. Bij Zaragoza ligt een klein vliegveld.

Van de 12de tot de 15de eeuw was Aragón een machtig koninkrijk, of beter gezegd, een federatie van staten, waaronder Catalonië. In de bloeiperiode van het rijk, de 13de eeuw, reikte het grondgebied tot Sicilië. Ferdinand II van Aragón huwde in 1469 Isabella van Castilië en León, waarmee de weg voor de eenwording van Spanje werd vrijgemaakt. Na de Reconquista werden moslimarchitecten en ambachtslieden hier met meer tolerantie bejegend dan elders. Zij bleven bouwen in hun typische mudéjar-stijl met gedetailleerd metselwerk en geometrische keramische decoraties. Hun werk is in heel Aragón te zien. Zeer mooie voorbeelden vindt u in Teruel en in de hoofdstad Zaragoza, de vijfde stad van Spanje aan de oevers van de Ebro.

De hoogste pieken van de Pyreneeën liggen in de provincie Huesca. U kunt van de mooiste vergezichten genieten aan de voet van de Pyreneeën, waar het Aragonese deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela het landschap doorkruist. Op deze route is het 9de-eeuwse Monasterio de San Juan de la Peña, deels schuilgaand onder een overhangende rots, waarschijnlijk het spectaculairst om te zien.

Navarra

Navarra is een autonome gemeenschap bestaande uit één enkele gelijknamige provincie die in het noorden aan Frankrijk grenst, in het oosten aan Aragón, in het westen aan het Baskenland en in het zuiden aan de Riojastreek. De hoofdstad Pamplona-Iruna heeftongeveer 180.000 inwoners. Van zuid naar noord veranderen de vruchtbare vlakten van het dal van de Ebro in een overgangsgebergte, La Zona Media, tot aan Pamplona, welke plaats in een grote kom ligt, omringd door bergen: tot aan hier reikt het mediterrane Navarra. Vanuit Pamplona naar het westen toe strekt zich een landschap van groene dalen, weiden en bossen uit: dit is het vochtige Atlantische deel van Navarra. Naar het westen toe is het landschap woester, met langgerekte dalen die eindigen in de Pyreneeën: het Pyreneese Navarra met dennen- en beukenbossen.

Net als het landschap veranderen in elk gewest ook het soort gewassen en het klimaat, de dorpen en de volksbouwkunst, de levenwijze en de tradities. In de bergen en het dal van Pamplona is een Baskische en een Pyreneese invloed te bespeuren. In de Riberastreek lijken de eigenschappen van de inwoners, de gewoonten en de architectuur meer op die van het nabijgelegen Rioja en Aragón. En in La Zona Media is een samensmelting van beide andere gebieden te vinden.

La Rioja

La Rioja is zowel een provincie als een autonome regio in het noorden van Spanje. De hoofdstad is Logroño. Andere plaatsen zijn Calahorra, Arnedo, Haro, San Asensio, Navalsaz en Najera. La Rioja grenst aan Baskenland (provincie Álava), Navarra, Aragon (provincie Zaragoza) en Castilla y León (provincies Soria en Burgos). De Ebro en de Río Oja (waaraan de streek zijn naam dankt) stromen door deze regio. La Rioja werd in 1982 een autonome regio bij de herindeling van Spanje na de Franco-dictatuur, en dit vanwege de economische verschillen met de omliggende regio's. Het is met 5.045 km2 de op een na kleinste autonome regio van Spanje en heeft van al die regio's de kleinste bevolking: 281.614 inwoners in 2003. Ruim de helft van de 174 gemeentes van La Rioja tellen minder dan 200 zielen. Bijna de helft van de inwoners woont in de hoofdstad Logroño.

La Rioja is, hoewel een van de kleinere autonome gemeenschappen van Spanje, een groots land. Deze schijnbare tegenspraak wordt onmiddellijk duidelijk zodra u iets ontdekt van zijn grote historische, culturele en natuurlijke rijkdom. Niet voor niets grenst het aan maar liefst vier andere autonome gemeenschappen; van elk daarvan nam het meest waardevolle over in de smeltkroes van de eigen identiteit. Aan de noordkant liggen Baskenland en Navarra, aan de oostkant Aragón en in het zuiden Castilla y León; allemaal lijken ze wat op la Rioja en allemaal hebben ze de streek iets te benijden.

Dat geldt zeker ook voor het klimaat; la Rioja heeft de gematigde temperaturen van de Atlantische Oceaan, de warmte van de Middellandse Zee en de straffe klimaatinvloeden van de binnenlanden van het Iberisch Schiereiland. De noordelijke invloed is meer te merken in het hogergelegen gedeelte van de autonome gemeenschap, la Rioja Alta, en het mediterrane karakter vindt vooral zijn weerslag in de zuidelijk gelegen streek van la Rioja Baja. De grond wordt overal met zorg bewerkt en biedt fabuleuze producten: uitstekende groenten, fruit en wijn! Bovenal wijn, behorende tot de beste wijnen ter wereld. Maar het beste is om dat persoonlijk te gaan natrekken. 


  Begin- en eindpunt rondreis = Jaca.  Afstand Utrecht-Jaca = 1350 km.  Afstand rondreis =1500 km.

















Design by: Alcapalis Webdesign