Kampeerautoreizen.nl » Spanje» Groen Spanje
Spanje
Reis 5 - Groen Spanje
Bestellen    Terug naar Spanje

Deze regio in Noord-Spanje bestaat uit Baskenland, Cantbrië, Asturië en Galicië. Hoewel er historische, culturele en bestuurlijke verschillen zijn, deelt het gebied enkele geografische factoren. De Atlantische kust is natter dan enig ander deel van Spanje, wat een groen landschap oplevert. In het noorden langs de Golf van Biskaje, of Mar Cantábrico, is een mooie kust met ruige kliffen, inhammen en zandstranden. De Baskische bergen beginnen waar de Pyreneeën eindigen en gaan over in de Cordillera Cantábrica, die zich over het noorden uitstrekt. In de Picos de Europa, het westelijk deel van Cordillera, zijn toppen van meer dan 2500 m hoog. Galicië heeft een kustlijn met ruige kliffen en fjordachtige inhammen, de zogenaamde Rias Altas (in het noordwesten) en Rias Bajas (in het zuiden).

De vier gebieden kennen ieder hun eigen geschiedenis. De Basken vormen een sterke, onafhankelijke groep die allang naar zelfbestuur streeft. In Cantabrië zijn verschillende grotten met wandschilderingen, hetgeen wijst op aanwezigheid van mensen in de Oude Steentijd. Asturië was ooit een onafhankelijk koninkrijk dat een belangrijke rol aan het begin van de Reconquista speelde. In Galicië, dat door de Kelten werd bewoond, leidde de trek van pelgrims naar de tombe van Jakobus in Santiago de Compostela in de 9e eeuw tot de ontwikkeling van het gebied. Galiciërs spreken Gallego, dat overeenkomsten lijkt te vertonen met het Portugees.

Baskenland biedt groene weiden, maisvelden en fruit- en notenbomen. Naar het zuiden zijn vlaktes met wijngaarden en graanvelden. Cantabrië staat bekend om zuivelproducten; Asturië produceert cider. Visserij speelt een vooraanstaande rol in Galicië, dat bekend staat om het zeebanket. In Baskenland en Galicië staan veel namen in het Baskisch respectievelijk Gallego en Spaans geschreven.
 
Galicië


Ver in de noordwesthoek van Spanje ligt het groenste gebied van het land, Galicië. Galicië bestaat uit de provincies Lugo, A Coruña, Pontevedra en Ourense. In dit heuvelachtige gebied wonen veel kleine, traditioneel werkende boeren. Galicië is de belangrijkste zeevarende regio van Spanje, drie van de vier provincies liggen aan de kust, en de keuken is dan ook gebaseerd op zeebanket. De Galiciërs stammen af van de Kelten en zijn trots op hun taal en cultuur. Een groot deel van Galicië is nog middeleeuws. Sommige boerenbedrijven zijn verdeeld in stukken die te klein zijn voor tractors en die worden bewerkt met ossen en paarden. Het graan wordt opgeslagen in graanschuren op pilaren, hórreos geheten. In het mistige, groene landschap liggen oude dorpen en pazos, traditionele stenen landhuizen.

De ontdekking van de vermeende graftombe van de apostel Jakobus in de 9de eeuw maakte Santiago de Compostela tot Europa's belangrijkste religieuze gedenkplaats na de St.-Pieter in Rome. Nog altijd volgen pelgrims en toeristen oude pelgrimsroutes door Noord-Spanje. Santiago de Compostela is de belangrijkste attractie van Galicië. Deze mooie stad vormt het middelpunt van een gebied met veel oude steden, met name Betanzos, Mondoñedo, Lugo en Pontevedra. De steden langs de kust van de wilde Rías Altas, aan de voet van beboste heuvels, zijn prima badplaatsen. Het binnenland, waar de tijd eeuwen lijkt te hebben stilgestaan, is ideaal voor een landelijke vakantie.

De kust van Galicië is ingesneden door vele rias, een soort fjorden. De mooiste zijn de Rías Baixas in het westen. Dit zuidelijke deel van Galiciës westkust bestaat uit vier grote rias of inhammen te midden van dennenheuvels. De stranden zijn mooi, het landschap fraai, u kunt er veilig zwemmen en het klimaat is hier veel beter dan aan de noordkust. Hoewel plaatsen als Vilagarcía de Arousa en Panxón populaire vakantieplaatsen zijn, is een groot deel van de Rías Baixas (Rías Bajas) nog ongerept, zoals het rustige stuk tussen Muros en Noia. Hier liggen enkele van de beste visgronden van Spanje. Langs de ria’s liggen mosselkwekerijen, die eruitzien als half ondergedoken onderzeeboten. In november oogsten de vrouwen hier clams.
 
Asturië


Het prinsdom Asturië roept een beeld op van groene contrasten en onafzienbare landschappen. In deze gemeenschap, in het noorden van Spanje, gaan berg en zee hand in hand met geaccidenteerde silhouetten, een weelderige natuur, bossen, en honderden kleine dorpjes en gehuchten verspreid over een streek herschapen in een sensorieel genot. De streek, die zich uitstrekt over een lengte van meer dan 10.000 vierkante kilometer met 375 kilometer kust, wordt gevormd door achtenzeventig gemeenten en wordt ten zuiden begrensd door León, ten westen door Lugo en ten oosten door Cantabrië.

Het bergmassief van de Pieken van Europa speelt de rol van een praktisch ontoegankelijke grens. In het noorden van de streek slaat de Cantabrische Zee tegen de klippenkust. Honderden stranden doemen op, eenzame stranden, zonderling van vorm, kleine rotsachtige inhammen met wit zand. Asturië is tweeërlei, met daar tussenin het Asturië van de metropool: Oviedo, de hoofdstad, met 200.000 inwoners; de grootste stad Gijón met 270.000 inwoners, terwijl het industriële Avilés met zijn visserij 90.000 inwoners telt. Daarbij komen nog de twee hoofdsteden van de mijnstreken: Langreo en Mieres.

Cantabrië


De regio van Cantabrië ligt aan de noordkant van Spanje, tussen het Cantabrisch Gebergte en de Golf van Biskaje. Deze drie geofysisch verschillende gebieden vormen een gevarieerd territorium met een grote rijkdom aan landschappen: de kuststrook, de valleien die worden gevormd door de zeven rivieren die de regio van zuid naar noord doorsnijden en het hooggebergte van de Cordillera Cantábrica. De Ebro, die ontspringt in Cantabrië, verrijkt deze biodiversiteit bovendien nog met het grootste stuwmeer van Spanje. Er zijn maar liefst zes enclaves die genieten van een speciale beschermende status als natuurpark of natuurreservaat, wat een idee geeft van de kwaliteit van het milieu in deze regio.

Het vochtige en lauwwarme klimaat, zonder al te grote temperatuurschommelingen, maakt het mogelijk te genieten van zachte winters en zomers die zelden boven de 25 graden uitkomen.

Cantabrië omsluit een uniek natuurbezit. Rivieren, stranden, kliffen, valleien, bergen en bossen vormen een contrastrijk landschappelijk mozaïek. Binnen het ontelbare aantal natuurgebieden zijn de belangrijkste die een bijzondere status hebben, hoewel ook de andere buitengewoon prachtige landschappen bieden, zoals de bronnen van de Asón, de baai van Santander, de kloof van de Pas, het stuwmeer van de Ebro en de riviermonden van de Tina Mayor en de Tina Menor. De beschermde natuurgebieden van Cantabrië staan hieronder vermeld.

Het Parque Natural de las Dunas de Liencres, gelegen aan de riviermonding van de Pas, is het belangrijkste duingebied van het noordelijke schiereiland. Het Parque del Macizo de Peñacabarga omvat, aan de rand van het gebied, de karst van Cabárcena, een spectaculaire roodkleurige geologische formatie, met een natuurpark met half-wilde dieren. Het Parque Natural de Oyambre, is een fantastische streek tussen brak getijdenlandschap en weiland met op de achtergrond de Picos de Europa, waar de meest diverse ecosystemen naast elkaar bestaan. Het Parque Natural Saja-Besaya, tussen de rivierdalen van de Saja en de Besaya heeft uitgestrekte beuken- en eikenbossen, waarin bedreigde diersoorten als de bruine beer, de auerhaan of de steenarend hun habitat hebben.

Het Reserva Natural de las Marismas de Santoña y Noja, omsluit één van de in ecologisch opzicht meest waardevolle estuaria van Noord-Spanje waar gemakkelijk meer dan 80 verschillende vogelsoorten kunnen worden waargenomen. Het Parque Nacional de los Picos de Europa is het belangrijkste bergmassief van het Cantabrisch Gebergte, met toppen van boven de 2500 meter en aaneenschakelingen van lange kloven en diepe ravijnen.

Baskenland

Verdeeld over twee landen – Frankrijk en Spanje – neemt Baskenland (of Euskadi) in Europa een heel bijzondere plaats in. In de eerste plaats in cultureel opzicht: terwijl in de rest van Europa bijna alle inheemse talen verdwenen zijn en ook het Latijn vervangen werd door de respectieve landstalen, heeft Baskenland altijd zijn eigen taal, het Euskara, weten te behouden. De linguïsten kunnen het trouwens maar niet eens worden over de oorsprong van deze taal, die blijkbaar in een ver en duister verleden verborgen ligt. Daarnaast zijn er in Euskadi talrijke overblijfselen uit de prehistorie te vinden, zoals dolmens (grafmonumenten) en rotsschilderingen. Sommige van de daarop afgebeelde dieren bestaan nog altijd, zoals de berggeit en het pottoca-paard. Die overblijfselen tonen onomstotelijk aan dat de Basken nergens vandaan komen, ze hebben er altijd gewoond.

Ook geografisch is baskenland een buitenbeentje in Spanje. Het ligt aan de Atlantische kust, is bergachtig, bebost en heeft een tamelijk vochtig klimaat. Het biedt een prachtig landschap met een oneindige variëteit van groene tinten. Hoewel Baskenland de meest geïndustrialiseerde streek van het land is, zult u hier toch de charme vinden van een vrijwel onaangetaste rurale samenleving. Wegen met weinig autoverkeer, aandoenlijke, harmonieuze dorpen, serene en idyllische landschappen.


  Begin- en eindpunt rondreis = San Sebastian.  Afstand Utrecht-San Sebastian = 1300 km.

  Afstand rondreis =2250 km.


Design by: Alcapalis Webdesign